ΑΛΕΞΙΟΥ - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ - ΑΘΗΝΑ
Καθημερινά 24 ώρες κοντά σας!
info@alexioufunerals.com

ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗ ΝΕΚΡΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Η αποτέφρωση νεκρών – μία πρακτική που στην υπόλοιπη Ευρώπη υφίσταται εδώ και δεκαετίες – αποτελεί πλέον πραγματικότητα στην Ελλάδα.

Από το Σεπτέμβριο 2019, το Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) στη Ριτσώνα Ευβοίας παρέχει υπηρεσίες αποτέφρωσης σορών και οστών από εκταφές.

Το Κέντρο λειτουργεί σύμφωνα με την ισχύουσα ευρωπαϊκή και εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία και τις διεθνείς προδιαγραφές και διαθέτει υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό.


Στο Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών παρέχεται η δυνατότητα διοργάνωσης τελετών αποχαιρετισμού, καφέ/γευμάτων, διασποράς και φύλαξης της τέφρας. Επίσης, διατίθενται τεφροδόχοι και κοσμήματα ενθύμησης.

Χρήσιμες πληροφορίες:

 • Οι συγγενείς ή οικείοι των θανόντων θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Τελετών μας το οποίο και αναλαμβάνει στη συνέχεια τις διαδικασίες αποτέφρωσης σε συνεργασία με το Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών.
 • Τα έξοδα της αποτέφρωσης καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία όπως ισχύει και για την ταφή.
 • Κάθε φυσικό πρόσωπο έχει τη δυνατότητα, ενώπιον συμβολαιογράφου, να ορίσει τον τύπο τελετής της κηδείας του, τον τόπο ενταφιασμού ή αποτέφρωσης, τον τρόπο διαχείρισης της τέφρας του και το/τα πρόσωπο/πα που θα εκτελέσουν την επιθυμία του (Ν. 344/1976, αρ. 35Α).
 • Η διαδικασία της αποτέφρωσης σορού διαρκεί 2-3 ώρες.

Γενικές Πληροφορίες

Η αποτέφρωση νεκρού σώματος είναι στην Ελλάδα μια οργανωμένη και θεσμοθετημένη διαδικασία, αποτελεί δε, μια εφικτή επιλογή αρκετών ανθρώπων εφόσον οι διαδικασίες για την αποτέφρωση έχουν απλοποιηθεί, με το πρώτο αποτεφρωτήριο να ανοίγει στη Ριτσώνα Εύβοιας και να ξεκινάει τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2019.

Η Αποτέφρωση στην Ελλάδα

Οι αποτεφρώσεις στην Ελλάδα διεξάγονται από το 2019 στη Ριτσώνα Ευβοίας, όπου δημιουργήθηκε το πρώτο στην Ελλάδα Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ). Η διαδικασία της αποτέφρωσης και η λειτουργία του ΚΑΝ καθορίζονται από τη σχετική νομοθεσία. Πλέον, αποφεύγεται η πολύπλοκη και δαπανηρή διαδικασία του εκπατρισμού του νεκρού σώματος σε γειτονικές χώρες για αποτέφρωση, όπως ίσχυε μέχρι πρόσφατα.

Διαδικασία της Αποτέφρωσης

Για να προχωρήσουν οι οικείοι του εκλιπόντος στην ανάθεση της διαδικασίας αποτέφρωσης, οφείλουν να απευθυνθούν αρχικά στο γραφείο τελετών μας. Το γραφείο μας θα αναλάβει την επικοινωνία με το αποτεφρωτήριο για να διευθετήσει τη διαδικασία της αποτέφρωσης. Το Κέντρο Αποτέφρωσης δεν εξυπηρετεί αιτήματα για απευθείας ανάθεση αποτέφρωσης διότι δεν λειτουργεί ως γραφείο τελετών αλλά ως Υπηρεσία αποτέφρωσης.

Διευκρινίζεται ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί αποτέφρωση σορού λίγες ημέρες μετά τον θάνατο αντί του ενταφιασμού, αλλά και αποτέφρωση οστών εντός 3 ετών αντί της οστεοφύλαξης μετά την εκταφή.

Αποτέφρωση, πώς γίνεται

Η αποτέφρωση της σορού, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία χωρίζεται σε δύο κύρια στάδια:

 1. στο στάδιο της αποτέφρωσης.
  Η σορός έχει τοποθετηθεί σε φέρετρο αποκλειστικά από ξύλο χωρίς βαφή, βερνίκι, επένδυση ή μεταλλικά μέρη και στη συνέχεια, εισέρχεται μέσα στον αποτεφρωτήρα, όπου πραγματοποιείται η αποτέφρωση σε υψηλή θερμοκρασία.

 2. στο στάδιο της επεξεργασίας των στερεών υπολειμμάτων της αποτέφρωσης.
  Το στάδιο της αποτέφρωσης, το οποίο είναι η τοποθέτηση των υπολειμμάτων των οστών του σκελετού εντός ηλεκτρικού κονιορτοποιητή. Στο στάδιο αυτό τα οστά θρυμματίζονται και μετατρέπονται σε σκόνη. Η τέφρα και το προϊόν της σύνθλιψης από τον κονιορτοποιητή τοποθετούνται στην τεφροδόχο, ένα ειδικό δοχείο φύλαξης που έχει επιλεγεί από τους συγγενείς.

Η διαδικασία της αποτέφρωσης διαρκεί συνολικά περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, ωστόσο η τεφροδόχος παραδίδεται στην οικογένεια μέσα στις επόμενες 2 ώρες, όταν η θερμοκρασία του δοχείου θα βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Διαχείριση της τέφρας μετά την αποτέφρωση

Όσον αφορά τη διαχείριση της τέφρας μετά την αποτέφρωση υπάρχουν οι εξής επιλογές:

 • Διαχείριση τέφρας εντός του ΚΑΝ Ριτσώνας.
  Εντός του ΚΑΝ, οι επιλογές για τη διαχείριση της τέφρας περιλαμβάνουν:
  α). Ταφή τέφρας στον κήπο ενθύμησης του ΚΑΝ.
  β). Φύλαξη της τέφρας σε τεφροδόχο εντός των ειδικά διαμορφωμένων εγκαταστάσεων του υπαίθριου τεφροφυλακίου.
  γ). Διασποράς της τέφρας στον ανθόκηπο του ΚΑΝ.

 • Διαχείριση τέφρας εκτός του ΚΑΝ Ριτσώνας.
  Με επιλογή απο τους συγγενείς για ταφή της τέφρας στη φύση, διασπορά της τέφρας στον αέρα, διασπορά της τέφρας στη θάλασσα, φύλαξη της τεφροδόχου σε ειδικό μέρος στην οικία του.

Λοιπές Πληροφορίες

Για τα δικαιολογητικά προς αποτέφρωση και εκτίμηση κόστους αποτέφρωσης μπορείτε να μας καλέσετε (24 ώρες / όλη την εβδομάδα) στο τηλέφωνο του γραφείου 210-72 46 220, στο κινητό τηλέφωνο 6942-444-530 ή να μας στείλετε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας άμεσα.

Υπηρεσία
Γραφείο Tελετών ΑΛΕΞΙΟΥ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΙΩΑΝ. ΑΛΕΞΙΟΥ
Εργοτίμου 7 & Πρατίνου (όπισθεν ΔΕΗ) 116-34, Παγκράτι, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 - 72 46 220
Τηλέφωνο: 210 - 72 14 315
Κινητό: 6942 444 530
Fax: 210.72.29.619
Μέλος του Σωματείου Σ.Ι.Γ.Τ.Α.
Δεχόμαστε Χρεωστικές & Πιστωτικές Κάρτες, και έως 12 δόσεις